Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Zijn Decathlon Sport Gels goed

Zijn Decathlon Sport Gels goed

Sport Gels, de een zweert erbij de ander vind ze vooral goor en neemt ze niet tijdens het sporten. Ik zelf vind Sport Gels prima te doen en ze geven me dan ook een boost wanneer ik het nodig heb. Deze week heb ik de Decathlon Sport Gels getest. Decathlon heeft een zogenaamd Passion merk genaamd Aptonia waarbij ze onder die naam ook hun eigen Sport Gels hebben.

Energie gels, die vallen onder de categorie Sportvoeding, worden in het algemeen gebruikt om snel energie te krijgen tijdens het sporten. Je kan heel snel het tekort aan koolhydraten aanvullen tijdens een training of wedstrijd. Doordat energie gels vloeibaar zijn worden ze heel snel snel opgenomen in het lichaam.

Sport Gels Hypertone of Isotone

aptonia gel colaEr zijn twee verschillende soorten Gels te krijgen. Namelijk de traditionele gels, ook wel Hypertone gels genoemd en de Isotone gels.

Het grootste verschil heeft te maken met de samenstelling. Tot een paar jaar terug bestonden er enkel de traditionele (hypertone) gels. De hypertone energiegels zijn heel enorm geconcentreerde gels en geeft hierdoor snel ernergie af aan het lichaam.  Alhoewel de gel vloeibaar is, is het verstandig om toch wat water te nemen bij gels om ze nog wat sneller op te laten nemen door het lichaam.

De Isotone gel is minder geconcentreerd dan de Hypertone gel, maar levert ook minder energie, deze gels worden ook wel gel drinks genoemd. Bij deze gels heb je geen water nodig om ze door te spoelen. Deze zijn geschikter voor bijvoorbeeld hardlopers, die vaak geen grote hoeveelheden drinken bij de inspanning.

De ene gel is dus dikker dan de andere en heeft als groot verschil de energie afgifte.De traditionele (hypertone) gels geven meer energie dan isotone gels! Traditionele gels zijn veel krachtiger en bedoeld waarvoor ze zijn ontwikkeld: in de finale kunnen vlammen. De isotone gel / gel drink geeft je lichaam energie, maar minder dan de traditionele gel.

Aptonia Sport Gels

Decathlon Sport GelsVan Decathlon heb ik een grote zak met gels van het passie merk Aptonia ontvangen om te testen. Aptonia is een eigen merk en per merk brengen ze hun eigen soort producten uit. Zo brengt Aptonia alles uit met betrekking tot producten met Eiwitten, Hydratatie, voeding en zorg (in de sport).

Eigenlijk heb ik te veel Gels gehad om ze op korte termijn allemaal te testen. En ik wil ze wel gebruiken bij de sport niet tijdens het tv kijken op de bank. Dus het duurde iets langer dan anders dat ik de review compleet had. Dat wil zeggen, ik heb er al een aantal getest maar nog niet allemaal. Puur omdat ik de gels alleen bij mijn Mud / Obstacle runs gebruik en ik niet iedere week op run ben.

Aptonia heeft diverse smaken sportgels zoals: Cola, Gezouten Karamel, Expresso, Framboos, Citroen, Banaan, Aardbei, Kers, Zarte Bes, Sinaasappel, Cappuccino, Choco/Kokos, Mango. Oftewel voldoende smaken om uit te kiezen. Als hier geen smaak tussen zit voor jou dan weet ik het ook niet meer.

Voor dit artikel heb ik zelf de volgende smaken geprobeerd:

  • Energiegel ultra gel gezouten boterkaramel 4x 32 g aptonia
  • Energiegel ultra gel 700 espresso 4x 32g aptonia
  • Energiegel ultra gel 700 cola 4x 32g aptonia

Qua aptonia gel caramelingrediënten zijn de gels redelijk gelijk aan elkaar. Alleen is het zout gehalte bij de “Gezouten Boterkaramel” een stuk hoger (36gr ipv 16gr per 100gr) ten opzichte van de andere gels. Ook kan er een verschil zijn in vitaminen, alhoewel ik dat deel van de gels minder belangrijk vindt. Ik zoek in een Gel namelijk een stukje extra energie en geen gezondheid stuk.

De sportgels van Aptonia zijn allemaal met een scheurlint en dus geen draaidop. Zelf heb ik ondervonden dat wanneer je verkleumde of pijnlijke (en opgezette) vingers hebt bij een obstacle run dat het afscheuren van het stukje plastic wat moeilijk gaat. Maar goed, gelukkig heb ik een gezond stel tanden in mijn mond dus ruk ik ze vaak zo open.

Zelf vond ik alle drie de gels qua smaak goed te doen. Je moet er van houden om een dikke substantie op te drinken, als je dat niet trekt dan is een energie gel niks voor je.

Voor en nadelen van Sport Gels

Aptonia gel espressoNormaal kan je zo’n 60 minuten sporten zonder extra energie. Je lichaam heeft een grote opslag van energie en duurt je training of wedstrijd korter dan 60 minuten dan is extra energie dus niet nodig. Duurt het langer dan een uur dan is het verstandig om energie bij te vullen. Dit kan door het eten van een banaan of muesli reep aangevuld worden, maar tijdens sporten eten is niet altijd even handig en daarom zijn er energie gels. Dit zijn kleine zakjes die je onder het sporten kan “drinken”. Dat wil zeggen je knijpt zo’n verpakking uit in je mond en je krijgt hierdoor dus een bepaalde hoeveelheid gel naar binnen.

Energie gels hebben dus een groot voordeel omdat je ze makkelijk kan meenemen, ze zijn goed verpakt dus de inhoud kan niet nat of vies worden. En je kan het eenvoudig opdrinken.

Een energie gel heeft wel twee grote nadelen. Okay, of drie als je het vies vindt. Nadeel één is dat de verpakking niet altijd even makkelijk open gaat. Ik heb al een paar keer de bovenkant er af gescheurd en dan kwam er nog niets uit. Door te bijten op de verpakking en hard te knijpen kwam het dan toch in mijn mond.

Daarnaast is de verpakking van plastic – aluminium gemaakt en veel sporters gooien dat gewoon weg waar de lopen. Dus bij wedstrijden zie je altijd een zee van verpakkingen liggen. Niet echt goed voor de natuur. Kan de maker van het product natuurlijk niets aan doen. Echter zou de sporter gewoon eens wat respect voor de natuur moeten hebben en het in hun zak terug moeten steken.

Sport Gels van Decathlon goed?

Ja! Ik ben te spreken over de smaken en het geeft me zeker een boost aan energie die ik nodig heb tijdens een lange training of een obstacle run. Okay, het openscheuren van de verpakking gaat niet altijd even goed, maar waarschijnlijk hebben alle gels dit probleem (behalve met draai dop).

De dikke gel vind ik geen probleem om te gebruiken en ik merk ook geen nadelen tijdens het gebruik. Geen idee of de vitaminen of zelfs de gels met BCAA’s extra helpen maar voor mij werken de Aptonia gels heel goed.

De prijs van de Aptonia gels zijn ook meer dan goed! Je hebt ze tussen de 0,75 en 1,25 euro per stuk daarvoor kan je niet zonder zitten.

Klik hier voor Sport Gels

 

comments powered by Disqus