Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Fall of the Bone Spareribs op Gas BBQ

Fall of the Bone Spareribs op Gas BBQ

Fall of the Bone SpareribsJarenlang heb ik een weber houtskool bbq_ _gehad. Maar ik was het zat om lang te wachten op het moment dat de kolen warm waren, laat staan dat ik de bbq nooit zonder benzine aan kreeg.

Dus kocht ik een gas BBQ buitenkeuken. Maar zeggen diverse bronnen op internet daar kan je bepaalde gerechten helemaal niet op klaar maken.

Een gas BBQ is eigenlijk gewoon buiten koken. Want binnen kookt de gemiddelde Nederlander ook op gas.

Op een houtskool BBQ kan je gerechten op een hele andere manier klaar maken dan op een gas bbq. Een houtskool BBQ geeft namelijk niet alleen een bepaalde geur en smaak aan je vlees, namelijk dat van hout, maar je kan ook veel geleidelijker aan je gerecht garen.

Nu was ik zo stom (of zo slim) om een gas BBQ te kopen. Ik vond het geweldig! Gas open en gaan! Maar toen ik bij een goede vriend de spareribs van een Green Egg kreeg. Dat was smullen! Het vlees viel zo van het bot (fall of the bone).

Ik dacht, dat moet ik ook kunnen op mijn Gas BBQ. Ik heb hiervoor het recept van RTL Niels gebruikt, zijn Fall of the Bone 2.0 recept is om te smullen.

Je hebt maar een paar basis ingrediënten nodig:

Ingrediënten

 • Spareribs, on-gemarineerd  en on-bereid (dus ook niet gekookt!!!)
 • Aluminium bak
 • Aluminiumfolie
 • Basis BBQ Rub (droge kruidenmix)
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • ½ el zout
  • ½ el zwarte peper
  • 1 el bruine basterd suiker
 • Glaze (saus om de ribben in af te grillen)
  • 4 el barbecuesaus
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el honing

De basis BBQ maak je een dag van te voren klaar, en daar wrijf je heel je spareribs is (nadat je het vlies er af hebt gehaald met een vork). Nachtje laten trekken in de aluminium bak met folie er over (leg ze gelijk met de bolle kant naar beneden, kunnen ze morgen zo de BBQ op).

Dan moet je even de dag dat je ze wilt eten 3 uur er voor inplannen. Je zet je gas BBQ op 175 graden, mag hoger, maar mijn gas BBQ kon die temperatuur net houden met 2 pitten op lage stand (ik heb een 4 pitter). Dan de Bakken met folie afgedekte folie erin. Ik heb zelf gezorgd dat de bakken niet boven een brandende brander stonden (dus indirect verhitten).

Wat je ook doet! Nooit boven de 200 graden laten komen, en ooit kijken tijdens de 2 uur garen of het lukt door de folie er af te halen.

Na 2 á 2,5 uur haal je ze uit de bakken en ga je ze afbakken. Als het goed is zie je dat het vlees al terug getrokken is van het bot (de botten steken er uit) dan is het gelukt! Nu komt je Glaze saus op de hoek kijken. Smeer ze om de 10 minuten lekker in. Totaal nog 30 tot max 40 minuten (met 175 graden) op de BBQ. Ik zelf heb ze hoog in de BBQ gelegd en de alu-bakken er onder (krijg je niet zo’n zooitje in je BBQ).

Tijdens het afbakken heb ik ook nog wat appelsap in de alu-bakken er onder gegoten. Appelsap dat verdampt dringt door het vlees waardoor het vlees nog meer los komt van de botten. Wees niet bang, je vlees gaat niet naar appel smaken.

Na 30 á 40 minuten kan je smullen! Dit smaakt een stuk beter dan die voorgekookte ribs van de supermarkt! En het is nog een stuk gezonder ook (geen glucose-stroop zoetigheid)

Bon Appétit !

#fallofthebone spareribs! Het is mogelijk op een gasBBQ ! #echt #lekkerrrrrrr 3,5 uur bereiding, in 1 minuut opgegeten

Een foto die is geplaatst door Theo van der Sluijs (@theovdsluijs) op

comments powered by Disqus