Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Ik ben fitter dan menig Militair en Agent

Ik ben fitter dan menig Militair en Agent

Okay, voordat ik dit artikel verder ga schrijven moet ik even iets rechtzetten. Ik waardeer de politie voor hun werk en ik waardeer het leger en de militairen voor hun werk. Het dagelijks weer wat veiliger maken van Nederland is wat ze doen en dat is zeer belangrijk werk. Ik ben blij dat ze er zijn en we kunnen als land echt niet zonder ze!

Maar, echt fit zijn ze niet hé…

Leger is niet fit

Ik schrok er van, het bericht in de de krant.

‘Twintig keer opdrukken. 30 sit-ups en 2250 meter hardlopen binnen 12 minuten.  ..Elke gezonde militair van 20 zou het moeten kunnen echter slaagden slechts 56% van de ruim 43.000 militairen er afgelopen jaar in om deze Defensie Conditie Proef  met succes af te ronden.”

Sorry? Dus meer dan 40% van het leger is gewoon weg niet fit!

Kom op 20x opdrukken, 25 situps en 2,3KM in 12 minuten dat doe ik met 2 vingers in mijn neus! En ik ben 41+ jaar!!!

Duizenden Nederlandse militairen zijn niet fit genoeg om op missie te kunnen. Ze zakken voor een eenvoudige sporttest of leggen die om allerlei redenen niet af. De test is sinds 2009 verplicht voor elke soldaat. Zonder deze vereiste basisconditie kunnen militairen niet worden uitgezonden.

 

Een derde komt niet eens opdagen voor de sporttest

Militairen en politie niet fit

Foto is van Algemeen Dagblad maar bij de telegraaf krijg je een iPad Mini cadeau! Handig om freeletics op te doen!

Wacht even…. ik ben 41 dan zou ik slechts 14 pushups, 21 situps en 2100 meter in 12 minuten moeten kunnen lopen.

Kom op zeg!!

Hoe kan dit? Waarom is het leger niet fit? Krijgen ze te weinig tijd om te sporten? Nemen ze te weinig tijd om te sporten?

Ik bedoel, met Freeletics kan je fit worden in minder dan 1 uur per dag! Super Fit zelfs!

Politie is niet fit

Als ik zo nu en dan een agent zie lopen denk ik… nou… dat wordt nog een zware dobber als de achter een crimineel moet aanrennen.

En wat blijkt meer dan 30% van de Nederlandse agenten zijn niet fit genoeg.

Nieuwsbericht uit 2013

De fysieke toets is sinds 2012 verplicht voor alle bijna 40.000 agenten die een wapen dragen. Daarvan hebben 14.000 politiemensen nog niet aan de toets meegedaan en vielen nog eens 4000 anderen af vanwege een blessure. Van de overige agenten, ruim 21.000, haalden zo’n 4400 mensen de norm niet.

Sorry…. 14.000 nog niet meegedaan? Hoezo dat dan?

De sporttest politie heet officieel de Fysieke Vaardigheidstoets. De test bestaat uit een parcours dat je in vijf rondjes aflegt. Tijdens de sporttest worden snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen uitvoerig getoetst. Het is een pittig parcours dat is gebaseerd op het dagelijks politiewerk op straat. Snel schakelen en anticiperen is immers vereist bij het aanhouden van een verdachte bijvoorbeeld. In de sporttest wordt het snel kunnen schakelen tussen sprinten, wenden, bukken en omhoog komen nagebootst.

Ho.. .wacht even! De politie fittest klinkt een stuk “moeilijker” dan de fit test van het leger! Waarom heeft het leger zo’n eenvoudige test! De eerste 20 minuten van een obstacle run is heftiger dan de test van het leger.

Grappig is dat de oefeningen die je moet doen om fit te worden voor deze test exact het zelfde zijn dan de test van het leger.

Als ik in 3:24, 21 situps en 14 pushups doe… dan ben ik fit genoeg voor de test?!!?!? Wow! Wanneer kan ik de test doen? Dan wil ik wel teen de 20 jarigen natuurlijk.

Leger en politie moet fitter worden.

fitte agent

Mevrouw Agent die wel sport.

Ik weet niet wat voor smoezen er zijn. Te Druk, te weinig tijd, we krijgen geen tijd, we hebben geen tijd, we mogen niet sporten, ik kan niet sporten (te druk), ik ben te oud, ik heb een te hoge rangorde dus aan die onzin doe ik niet mee!

Smoesjes smoesjes smoesjes! Iedereen in het Leger of bij de Politie moet gewoon fit zijn! Het kan niet zo zijn dat een crimineel oom agent er uit rent omdat die net ff te veel donuts heeft gegeten.

Dus waarom is dit niet gewoon verplicht in het leger en bij de politie. Dus dat iedere militair en iedere agent 15% van zijn werkdag fitter moet worden! En dan heb ik het dus niet over een abbo-tje voor de fitness, waar ze waarschijnlijk toch niet heen gaan, of alleen maar aan het socializen zijn. Nee gewoon 40 minuten knallen tot je tong op je schoenen ligt.

Ik weet zeker dat wanneer er een groeps-coach zou zijn die iedereen iedere dag Freeletics verplicht mee zou laten doen dat we niet alleen veel fittere militairen en agenten hebben maar dat we ook nog eens veel minder zieke en overspannen militairen en agenten zouden hebben.

En ja! Gelukkig zijn er wel militairen die fit zijn! Heb ze zelf gezien tijdens diverse mud en obstacle runs. Maar ja, die horen bij de fitte 50%.

comments powered by Disqus