Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Insecten eten is de toekomst

Insecten eten is de toekomst

insecten etenAfgelopen vrijdag was ik bij restaurant  etenstijd waar je  naast de normale biefstuk, lamsbout en angus burgers hebben ze ook insecten die je kan eten.

Misschien wist je het niet maar insecten zijn een hele goede bron van eiwitten. Een kleine eiwitbom eigenlijk, dus perfect als sportvoeding te gebruiken voor, tijdens of na het sporten zoals bijvoorbeeld bootcamp of fitness.

Maar hoe smaken insecten? Dat wilde ik natuurlijk wel eens proberen.

Insecten zijn gezond

Insecten bevatten enorm veel eiwitten, vitaminen en vezels. Je kan beter 100 gram sprinkhaan eten ipv mager rundvlees.

100 gram sprinkhaan bevat namelijk 20.6 gram aan eiwitten en 100 gram mager rundvlees bevat “slechts” 19.1 gram aan eiwitten. Echter is 100 gram rundvlees enorm milieu onvriendelijk, maar daarover later meer.

Naast dat insecten heel veel eiwitten bevatten zorgt het eten van insecten in plaats van vlees voor veel minder overdracht van ziektes. Varkens lijken bijvoorbeeld zo veel op mensen (ja je lijkt echt op een varken genetisch gezien) dat ziekten bij varkens door het eten van varkensvlees eenvoudig op mensen kunnen overgaan.

Insecten zijn milieuvriendelijk

Je zou het niet zeggen, maar insecten zijn super efficiënte beestjes, als je bijvoorbeeld 10 kilo voer aan een koe geeft levert dit 1 kilo vlees op.

Als je een insect 10 kilo voer zou kunnen geven, zou dit 9 kilo vlees opleveren. Oftewel 10 kilo voer levert slechts 10 procent vlees op en bij een insect 90!!!!!! procent!

Daarnaast heb je veel minder mest bij insecten en levert insectenvlees veel minder uitstoot van broeikasgassen op!

Ja, insecten zijn op zich een gezonde energiebron met relatief veel eiwitten, vitaminen en vezels.

Insecten nadeel

Naast dat je insecten gewoon smerig vindt, heeft insectenvlees nu als nadeel dat het nog relatief duur is. Maar dat gaat veranderen! Er komen steeds meer insecten boerderijen dus worden insecten ook steeds goedkoper.

Insecten eten

Dit moest ik gewoon proberen!

Maar afgelopen vrijdag kon ik dus ook eens insecten eten en wel het insecten trio van “gefrituurde sprinkhanen”, “Meelworm quiche” en “Buffaloworm bitterbal”.

Ik hoefde er niet eens over na te denken: “Dit moest ik gewoon proberen!”.

Mijn collega’s hoefde niet zo nodig, pas toen ik het gegeten had durfden meer collega’s het aan en waren eigenlijk bijna allemaal redelijk positief. Maar hoe smaakt nu zo’n insecten hapje?

Smaak insecten

Eigenlijk hebben bijna alle insecten (die ik gegeten heb) een soort van noten smaak.

De gefrituurde sprinkhanen hadden een smaak zoals naturel chips. Knapperig, vettig beetje zoutig maar niet al te veel smaak. Ik denk dat met wat paprika poeder dat ze lekkerder zijn.

De Meelworm quiche vond ik niet al te veel smaak hebben. Het was niet vies, maar er zat gewoon niet al te veel smaak aan.

De Buffaloworm bitterbal vond ik zelf het lekkerste! Een zoette notensmaak wat prima weg te happen was.

Als je ze gaat eten heb ik één tip!

Probeer niet te veel te denken aan wat je eet. Zeker niet als je bijvoorbaat al denkt dat het smerig is. De smaak is niet vies, maar door de gedachte er aan… tja …. sommige van mijn collega’s moesten bijna over hun nek. En ja…. de kopjes van de sprinkhanen zitten er gewoon nog aan dus, en op de quiche zag je gewoon de meelwormen liggen.

We moeten insecten eten

Als we kijken naar de groei van wereldbevolking en de rijkdom van de wereldbevolking is het onmogelijk om deze op deze manier te blijven voeden.

Nu eten westerlingen gemiddeld 120 kilo vlees per persoon per jaar. Er zijn op dit moment zo’n 7.3 miljard mensen op de aarde, als die allemaal 100 kilo vlees per persoon per jaar gaan eten dan moeten we jaarlijks 6,5 triljoen kilo voer aan koeien geven. In 2050 is de verwachting dat er 9!!!! miljard mensen op de aarde leven…. dan is het onmogelijk geworden om op rund/varken en kippenvlees te leven.

Er is gewoonweg niet genoeg ruimte en voedsel om dat mogelijk te maken en de armsten zullen verhongeren.

Willen we dus kunnen overleven zullen we moeten overstappen op ander voedsel zoals insecten!

comments powered by Disqus