Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Polar H7 hartslagband niet geschikt voor mudruns

Polar H7 hartslagband niet geschikt voor mudruns

Was ik zo’n driekwart jaar geleden nog blij met hoe de Polar H7 harslagband werkte en het prima deed bij Mud en Obstacle runs. Helaas heb ik moeten constateren dat de afgelopen twee Runs de H7 me meer in de weg zag dan dat ik er profijt van had.

De Polar H7 is een hartslagsensor die je kan koppelen aan diverse Polar sporthorloges of iPhone en Android Apps. De H7 geeft directe en nauwkeurige hartslaggegevens door aan deze sporthorloges en bijvoorbeeld de app Polar Beat. De H7 is ook compatibel met de meeste Polar trainingscomputers en fitnessapparatuur in de fitness zaal.

Maar ik moet helaas concluderen dat de H7 totaal ongeschikt is voor Mud en Obstacle runs.

Polar H7 doet pijn

Nee natuurlijk doet de Polar H7 geen pijn. Je draagt hem heel comfortabel onder je shirt. Bij het rennen of Freeletics voel je er niets van. Nou dat is niet helemaal waar. Als je pushups moet doen waarbij je handen los moeten zodra je borst de grond raakt voel je hem wel. Maar pijn nee, bij normaal gebruik niet.

Maar… voor obstacle runs is hij niet geschikt en gaat hij wel pijn doen en zit hij echt in de weg. Toen ik 1,5 jaar geleden ben begonnen om fitter te worden. Was ik niet snel, en ik ging “voorzichtig” over obstakels heen.

Nu 1,5 jaar verder ga ik niet voor een record tijd maar ik ga wel een stuk sneller door het parcours. En ja obstakels neem ik een stuk onvoorzichtiger. Ik klim, klauter met een flinke gang over de obstakels heen van Mud runs en dan voel je bij diverse obstakels de H7 goed zitten.

Polar H7 Storm-the-CastleErger nog, als je ergens overheen moet klimmen of valt bij bijvoorbeeld “Storm the Castle” nou geloof me, dan doet het echt pijn aan je borst.

Daarnaast lijkt het me ook niet  echt goed voor dat ding als hij steeds met een rotklap op de grond komt. Was ik eerst nog voorzichtig met de H7 van 70 euro. Nu moet ik gewoon over dat obstakel heen. Hij is ook al een keer los gekomen omdat ik over een muur geduwd werd en mijn borstkas langs de bovenkant schuurde. Tja… als je hem kwijtraakt is het ook zonde.

De H7 is bij de volgende obstakels echt ongeschikt:

  • Storm the Castle
  • Tijgeren
  • Climb the Wall
  • Trenches

En bij mud en obstacle runs heb je die nogal veel!

Polar H7 batterij

Polar zegt zelf dat hun Batterij zeker tot 350 uur mee moet gaan. Dat zou betekenen dat wanneer ik elke dag 45 minuten train dat ik dus makkelijk een jaar moet kunnen uitzingen op 1 batterij.

Helaas, ik heb al gemerkt dat wanneer ik een paar weken train (4x per week 45 minuten) en er een Mud run achteraan doe (dan staat hij zo’n 3,5 uur aan inclusief voorbereiding, run en douchen enz) dat hij echt geen 350 uur mee gaat. Bij lange niet.

Ik zou dat ding, net zoals mijn V800 sporthorloge ook gewoon willen kunnen opladen. En in ieder geval kunnen zien hoeveel power er nog in zit. Want ik zou het toch niet mee willen maken dat ik halverwege een workout / run geen hartslag data meer heb.

Polar H7 niet kopen?

Met dit artikel wil ik niet zeggen dat je de Polar H7 niet moet kopen. In tegendeel, hij doet het prima, is zeer accuraat en gaat echt wel lang mee op één batterij.

Ik wil alleen zeggen dat een hartslag borst band dus niet geschikt is voor alle sporten. Voor wandelen, hardlopen en zelfs zwemmen is hij prima geschikt. Zolang je maar niet over obstakels moet klimmen, klauteren en je je borst dus niet raakt zou ik geen andere betere oplossing kunnen aandragen.

Nu heb ik zelf nog geen sport horloges met hartslag meter er in kunnen testen helaas en misschien dat die ook niet geschikt zijn voor obstacle runs, maar een borst band is zodra je echt door wilt bij een obstacle run minder geschikt.

V800 zelf prima voor Mud Runs

De V800 die ik heb is overigens prima voor Mud en Obstacle runs. Maar ja, daar zit dus geen hartslag meter in. Echter de GPS module houd zeer nauwkeurig je route bij, hoe hard je gaat en natuurlijk met de Polar H7 je hartslag.

Polar H7

Daarom vind ik het heel erg jammer dat de V800 dus niet voorzien is van een interne hartslag meter en ben ik bang dat ik dit jaar toch met pijn in mijn hart afscheid ga nemen van mijn Polar V800 met H7.

 

comments powered by Disqus