Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Slow juicing vs blenden vs sapcentrifuge

Slow juicing vs blenden vs sapcentrifuge

Als je eenmaal hebt gekeken naar “Fat, Sick and Nearly dead” (Vet, Ziek en bijna dood) zou je willen dat je je hele leven al groente en fruitsap had gedronken.

Ik zelf heb nu diverse documentaires zitten kijken over de voedselindustrie en om eerlijk te zeggen is de uitkomst niet zo mooi. Al het voorbewerkte voedsel is er niet zo zeer voor ons om ons te voeden maar eerder om er verslaafd aan te raken! En de fabrikanten proberen het voedsel zo goedkoop mogelijk te maken, dus nee… er zitten geen gezonde dingen in!

Om gezonder te worden zou je meer groente en fruit moeten eten. Eigenlijk zou je alles moeten vervangen door groente en fruit.

Kilo’s groente en Fruit

Probleem is echter, dat wanneer je voldoende groente en fruit wilt binnen krijgen je echt kilo’s en kilo’s aan fruit en groenten moet eten. Dat is bijna niet te doen. En daarom bedacht Joe Cross dat je het ook kon drinken. Als je geperste of gecentrifugeerde groente en fruit drinkt dan kan je redelijk veel op en hoef je geen kilo’s te eten.

Maar wat is nou de beste manier om groente en fruit binnen te krijgen?

Slow juicing vs Blenden vs Sapcentrifuge

Er zijn drie manieren om fruit en groente te kunnen drinken. En eigenlijk valt er direct al 1 af en dat is blenden. Blenden is eigenlijk het versnipperen van groente en fruit. Daarmee eet je dus nog steeds die hele appel of die wortel met alles er op en er aan. Een kilo fruit of groente … is dus nog steeds een kilo fruit of groente.

Ik zelf vind blenden ook niet zo lekker omdat je echt heel lang moet blenden tot alles tot moes is, of je moet toch nog kauwen. En heel veel blenden is slecht voor fruit en groente. Je slaat de enzymen kapot en voegt enorm veel zuurstof en warmte toe waardoor alle goede voedingsstoffen kapot gaan.

Dus niet blenden.

De Sapcentrifuge is een goede oplossing voor het kunnen drinken van groente en fruit. Echter werkt deze op een gelijksoortige manier als de blender. Door heel snel draaien hakken en dus helaas verwarmen (door de snelheid) gaan alle gezonde voedingsstoffen kapot. Tuurlijk er blijft altijd wel wat in zitten, en je hebt er  prima sap uit. Maar het is toch niet zo voedzaam en gezond als wanneer je Slow Juiced. Joe Cross maakt zijn drankjes ook met een sap centrifuge en het werkte prima. Voor een paar tientjes heb je al zo’n sap centrifuge en het zal prima werken. Let wel, drink na het bereiden wel gelijk het sap op, want het is niet zo lang te bewaren.

Slow Juicing

Slow juicing vs Blenden vs Sapcentrifuge…. als we alles op tellen is slow juicing echt het beste! Door het langzame perse (ook wel koud persen genoemd) blijven alle voedingsstoffen er in zitten. Je kan door het slow juicen het sap langer bewaren en het zit voller met kleine vezels die de darmen lekker en gezond aan het werk houden.

Een slowjuicer kneust, maalt en perst de groente en fruit op een langzame manier waardoor dus de enzymen en voedingstoffen beter en langer behouden blijven.

Nadelen van Slow Juicing

Ja, helaas is er een nadeel aan slow juicing. Okay het duurt iets langer dan via een sap centrifuge maar dat vind ik niet echt een nadeel. Het enige echte nadeel van een Slow Juicer is de prijs!

Een goede slow juicer betaal je namelijk helaas niet met een paar tientjes…. maar eerder met een paar honderd euro.

Helaas heb ik dus nog geen slow juicer… dus moet ik nog even blenden. Maar misschien over een weekje koop ik er één en dan krijgen jullie een uitgebreide review!

comments powered by Disqus