Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Stel goede, maar te halen doelen.

Stel goede, maar te halen doelen.

Waarom sport je? Omdat je nu geen conditie hebt? Omdat je te dik bent? Omdat je een mooier lichaam wilt? Omdat je eindelijk die broek weer eens aan wilt die je op de 25e nog wel aan kon. Omdat je sterker wilt worden?

Iedereen heeft zijn eigen reden om de sporten en om fitter te worden. Je stelt je daarbij een eigen doel.  Maar kijk uit dat dit geen onhaalbaar doel wordt.

< !–more –>Doelen, je moet ze stellen anders dan komt er niets van. Maar te grote doelen stellen is niet goed. Als je een te groot doel stelt dan is het waarschijnlijk niet haalbaar en zal je zien dat je op een gegeven moment zult opgeven.

Ik heb voor mezelf een paar simpele doelen opgesteld. Daar ik aan het begin van het jaar 86Kg woog wilde ik terug naar onder de 80Kg.

Daarnaast wilde ik minimaal 2 runs mee gaan doen, of het nu een obstacle run of een mud men run zou zijn. Als ik maar aan 2 van dit soort evenementen mee zou doen.

En dat zijn 2 haalbare doelen. Door meer te gaan sporten en iets te letten op wat je eet val je al redelijk eenvoudig af. Ga dan ook niet als je bijvoorbeeld 130kg weegt als doel stellen dat je 90 moet wegen. Dat is een veel te groot doel en zonder goede professionele ondersteuning zal je dat niet halen.

Ik zit op dit moment net boven de 80Kg en weet dus dat ik binnenkort mijn eerst doel gehaald heb. Na dat eerste doel weet ik al dat ik een nieuw doel wil voor het aantal Kg’s en dat is naar de 76Kg. Maar daar hoef ik nu nog niet aan te denken want ik ben nog bezig met mijn eerste doel. Zodra ik dat gehaald heb beloon ik mezelf.

En ik beloon me zelf dan met het 2e doel dat ik nu heb 🙂 Ik wil namelijk graag mee doen met de obstacle run “survival of the fittest” in London. Daar het er naar uitziet dat ik mijn eerst Kilo doel ga halen en omdat de inschrijving begon heb ik me in geschreven.

Mijn tweede doel en dus het meedoen aan obstacle run’s houdt gelijk in dat ik hard of misschien nog wel harder moet gaan trainen. 10 km rennen met enorm veel obstakels doe je niet zo maar even. Ik zal dus nog harder moeten werken aan mijn lichaam om aan dit soort evenementen mee te doen en er ook nog een beetje leuk uit te komen.

Zo zie je maar, het stellen van doelen moet niet al te moeilijk zijn maar vooral haalbaar zijn. Tuurlijk mag er best een uitdaging in zitten, maar ga de lat nou niet zo hoog leggen dat het bij voorbaat al gedoemd is om te mislukken.

Je moet namelijk ook nog een beetje normaal kunnen leven.

comments powered by Disqus