Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Suiker wel of niet slecht voor gezondheid?

Suiker wel of niet slecht voor gezondheid?
Pas geleden was Robert Lustig was te zien op RTL late night met zijn oorlog tegen suiker. Hij heeft diverse youtube video’s waarin hij laat zien dat Suiker slecht voor je gezondheid is.
Maar is suiker nu echt zo slecht of is Robert Lustig zijn kruistocht ongegrond?
Suiker, als je af probeert te vallen probeer je het te mijden als de pest. Volgens Robert Lustig is Suiker de drugs van nu en wordt je er ziek van of ga je er dood aan. Obesitas heeft weinig te maken doordat mensen te veel eten, maar meer met wat mensen eten (in zijn visie suiker) en kan je er weinig aan doen omdat het overal in zit.
Maar laten we even een stapje terug doen. Je hebt heel veel verschillende soorten suikers van natuurlijk toch suikers die via een chemisch proces zijn verkregen. Toen ik nog bij mijn ouders woonde (en dan hebben we het echt over heeeel lang geleden) dronken mijn ouders liters koffie met daarin kristal suiker. Mijn vader en ik aten ’s morgens brinta, met daarin je raadt het al… suiker. ’s Avonds aten we redelijk vaak rijstepap of havermout pap met daarin Suiker.
Waren we veel ziek? Nee! Waren we lusteloos? Nee! Waren we fit? Ja! Ik weet zeker dat wanneer je een CT scan had gemaakt in de tijd waarin ik redelijk wat kristal suikers tot mij nam dat mijn organen er niet vet maar gezond uit zagen.
Maar waar is het dan fout gegaan zou je denken? Niet dat ik nu veel ziek ben maar ik ben wel een tijdje veel te dik geweest.
> De voedingsindustrie speelt in op wat de klant wil!
Natuurlijk speelt de voedingsindustrie een grote rol bij wat de klant wil. Doordat nederland (en groot deel van de wereld) steeds welvarender werd gingen we ook meer en anders consumeren. En werden we dus dikker. De periode dat ik het dikste werd was in de tijd dat ik 3 maanden in Amerika ben geweest. Ik at daar alles wat zoet, zout en vet was. Amerika was al lang zo. Alles moest daar groter en groter (en dus vetter en zouter en zoeter). Later is dat ook richting europa getrokken alhoewel het in de States nog steeds erger is dan hier.
Ik, maar ook de Amerikanen werden dus dikker. Hierin kwam de voedingsindustrie met een zogenaamde oplossing. Suiker vervangers in de vorm van aspartaam en alter in de vorm van saccharine, sucralose, fructose en glucose siroop. Deze suiker vervangers houden je lichaam voor de gek waardoor je een verslaving maakt. Je lichaam denkt namelijk suiker (en ook nog eens een hele hoge hoeveelheid) binnen te krijgen, gaat als een gek insuline aanmaken waardoor je nep-suiker gehalte in een razend tempo daalt en je lichaam weer snel om suiker vraagt omdat er een te kort van is.
Zie je de verslaving? Door je lichaam zo in de war te schoppen is de kans op allerlei ziekten erg groot. Probleem is echter omdat we onze voeding hebben aangepast is alles steeds zoeter geworden. Echter is het wel gezoet met deze nep suikers. Het zit echt overal in, van ontbijtkoek tot kip filet voor op je brood. Dus eigenlijk krijgen we het binnen zonder het goed en wel te weten.
En als het overal in zit, krijg je al snel te veel binnen…. en te veel… is nooit goed! Overigens is dat ook zo met kristal suiker, te veel is niet goed. Maar ik heb niet het gevoel dat kristal suiker me vroeger ziek maakte, terwijl ik er best veel van at.
En nu kan suiker in eens niet meer. Ik denk dat fabrikanten weer eens echt gezond voedsel moeten maken zonder al te veel nep toevoegingen en als je dan normale hoeveelheden eet kan je zonder naar de ingrediënten te hoeven kijken een stuk gezonder leven.
Hier de video van RTL Late Night

Foto door : chrisjohnbeckett

comments powered by Disqus