Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Waarom eet ik altijd die hele zak chips leeg?

Waarom eet ik altijd die hele zak chips leeg?

Je hebt vast zoals ik wel eens zin in iets wat niet echt in je gezonde patroon past. Dat kan een glas cola zijn of een chipje of nootje. Dat kan prima als je het met mate eet of drinkt naast je gezonde voeding. Echter is het vaak zo dat wanneer je bijvoorbeeld aan een zak chips begint je deze naar binnen hebt gewerkt voor je er erg in hebt. Wees niet bang! Dat is niet jou schuld maar die van een E-nummer!

Sinds je jaren 50 zijn E-nummers populair geworden in ons voedsel. Het zijn zogenaamde door Europa goedgekeurde hulpstoffen. Deze hulpstoffen geven bijvoorbeeld kleur aan de voeding of zijn ze er langer houdbaar door. Alhoewel goed gekeurd door een Europese commissie zijn heel veel E-nummers eigenlijk niet zo gezond of erger nog krijg je er bij veel gebruik nare ziektes van.

In veel voeding zit E-nummer 621. Dit is een Synthetische smaakversterker die aan duizenden levensmiddelen wordt toegevoegd zoals pakjes soep, chips, kant- en klaarmaaltijden, nootjes, drankjes en zelfs in dieetproducten!

Deze smaakversterker heeft als doel om naast het versterken van de smaak ook je smaakpapillen te stimuleren om je zo meer zin te geven om producten te eten waar E621 in verwerkt zit. Hierdoor eet je bijvoorbeeld een hele zak chips in één keer leeg, het werkt namelijk verslavend!

Moet je nu direct chips vermijden? Nee maar probeer niet de zak naast je te zetten, maar gooi wat chips in een bakje of neem zo’n kinderzakje. Probeer ook wat selectiever bij het kopen van producten met veel E-nummers, veel van deze E-nummers zijn namelijk helemaal niet gezond of lekker.

Zo wordt de roze koek gemaakt met E120, een rode kleurstof die wordt gewonnen uit de geplette lijfjes van schildluizen!

Ene… nee gelukkig eet ik geen hele zak chips meer leeg.

 

comments powered by Disqus