Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Wat is Soigneren en waarom ik een gedragsboek mis

Wat is Soigneren en waarom ik een gedragsboek mis

Er is een zogenaamd handboek voor de fietser. Of je nu wielrenner, mountainbiker of fietser bent, je hebt je er blijkbaar aan deze regels te houden. Met wielrenners is het zo erg dat hun handboek zo is strikt dat ik er wurgneigingen van krijg. Erger nog, als ik alle regels lees over soigneren dan krijg ik een verstikkingsgevoel waar bij ik denk dat “de professionelen” de regels maken waar jij je maar aan te houden hebt.

En dan heb ik het niet over, netjes voorrang verlenen, wat de meeste wielrenners niet doen, of het niet drie dik naast elkaar fietsen, wat de meeste wielrenners niet doen, of het voorzichtig langs andere dieren fietsen zoals paarden of honden, wat de meeste wielrenners dus ook niet doen.

Let op: Dit artikel is puur ter vermaak, ik wil niemand kwetsen of op zijn of haar nummer zetten. Voel je je toch aangesproken, misschien moet je je dan eens niet zo arrogant opstellen als je op je fiets zit.

Ik soigneer, wij soigneren een term uit de fietswereld en dan met name uit het wielrennen. Ik heb er niets mee omdat ik vind dat de meeste wielrenners nogal arrogant zijn.

Soigneren

  1. zorg besteden aan het uiterlijk
  2. de lichamelijke conditie van sportlieden verzorgen

Natuurlijk ben ik het met bovenstaande eens. Ik vind dat iedereen er goed uit moet zien (mits dat mogelijk is met hoe je er uit ziet 🙂) en dat hij of zij dus zorg mag besteden aan zichzelf en aan de lichamelijke conditie. Anders was ik ook nooit deze site begonnen. Ik wilde er verzorgder en lichamelijker beter uit zien.

Maar de wielrenners hebben er een handboek van gemaakt waarbij je alles, maar dan ook alles opgelegd wordt! Het is meer een handboek wat geschikt is voor een Chinese dictatuur dan voor een hobby sporter.

Het zogenaamde wielerhandboek heet “Soigneren kun je leren”, de Soigneergids.

Het handboek voor iedere zichzelf respecterende Wielrenner

In de Soigneer gids staan zogenaamde regels waar je je aan moet houden! Om goed er zogenaamd verzorgd en lichamelijk goed uit te zien.

Regels van het Soigneren

Regel 1: Scheer je benen.

Nou ik weet niet hoe het met jou is. Maar dat bepaal ik lekker zelf! Kom op zeg… mijn benen scheren? Gaat een sport dat voor me bepalen? Maar volgens de regels van Soigneren moet het! Overigens mag baardje van 2 dagen laten staan wel!

Regel 2: Gebruinde lijnen!

Je mag bruin worden, maar je moet de hele zomer de zelfde outfit aan, want er moet goed onderscheid zijn tussen je gebruinde kuiten en je melk witte bovenbenen. Er moet dus een echte bruine wit lijn lopen tussen boven en onderbeen. Er mag geen overloop van van bruin naar wit, nee een echte streep! Vergeet Meneer de fiets gids schrijver mooi wel even dat we een multiculturele samenleving hebben en er dus ook mensen in Nederland (of er buiten) wonen die altijd bruin zijn en ook fietsen.

Regel 3: Kledingregels

Kleding moet aansluiten, dus een slobbershirt mag niet. Kom op! Een shirt heeft een doorlopende rits en is in effen kleuren. Dus een regenboog hardrock shirt is uit den boze!! 😃 Teamkleding, rabokleding, kampioenskleding is NOT DONE als je die niet hebt verdient… pfffff dus alleen de echte wieler-snobs mogen die aan. Ha ha ha alsof ik in zo’n achterlijk rabo outfit zou gaan rijden. Maar ook shirts met veel sponsoruitingen, alsof je professioneel rijder bent, wanneer je dit niet bent mag niet. Kom op! Ik trek aan wat ik wil, al wil ik in mijn string wil gaan rijden dan wil ik dat zelf uitmaken. Arm en beenstukken mogen nooit voorzien zijn van reclame….. echt…. de schoolknaap kleding uit 1856 is er niks bij!

Regel 4: Verbaasd je vast niks…. sokken

Ja het is echt niet te geloven, maar ja ze kunnen gewoon een hele bladzijde schrijven over sokken! Met de maten er bij tot hoe hoog hij onder de knie moet zitten. Ze moeten wit zijn of in de kleuren van de kleding. En als je handschoen draagt dan moeten je sokken daar natuurlijk mee matchen!

Regel 5: schoenen & helm

Moeten wit of in kleuren van je outfit zijn. Je kleren mogen overigens niet vies zijn en dus heb je meerdere outfits nodig. Echter als ze moeten matchen aan de kleding heb je dus ook matchende schoenen nodig bij iedere outfit. Dit betekent dus dat je meer schoenen in je kleding kast zult hebben dan Paris Hilton ooit had! Voor de helm hebben ze ook maatgevingen over hoe ze op je hoofd horen te staan, namelijk 1 cm boven de wenkbrauwen.

De Wenkbrauwen hoef je dus niet af te scheren! Anders wordt het wel heel moeilijk om te bepalen hoe je je helm op moet.

Regel 6: Bril

De brilpootjes over de helmbandjes…. pffffff echt…. die pootjes horen over mijn oren, niet over de helmbandjes!

Je moet een oakley of iets anders vreselijks duurs hebben… anders hoor je er niet bij!!

Ik zeg koop gewoon een goedkope bril bij de decathlon!

Goed… de regels gaan nog ff door. Nu denk je natuurlijk… dit stukje tekst is ter vermaak…. alles wat hij zegt moet je met een korrel zout nemen…. nou, dan zeg ik… lees de volgende sites is

https://www.mantel.com/blog/soigneren-kun-je-leren/

http://kettingstrak.nl/blog/soigneren/

Gedragsregels boek

Ipv een Soigneren boek zou er beter een “Hoe gedraag ik me netjes op de weg” boek voor fietsers moeten komen.

3 dik op de weg

Ik zie namelijk redelijk vaak dat wielrenners (of scholieren op de fiets) drie dik naast elkaar rijden en wanneer je dan probeert in te halen als automobilist dan krijg je de GVD’s achter op! Of erger nog een trap of klap tegen je auto.

Paarden en andere dieren

Maar ook in de buurt van dieren denken wielrenners dat ze onsterfelijk zijn. Mijn vrouw die zelf paardrijdt is echt geen heilige maar maakt het vaak genoeg mee dat wielrenners haar op een haar na missen wanneer ze op het paard zit. Beste wielrenners als zo’n paard schrikt en hij trapt naar achter dan ligt niet alleen je veel te dure fiets van 3000 euri’s of meer in de kreukels, maar dat plastic helmpje wat je op hebt helpt niet bij het koppen van een paarden trap en lig je dus zelf ook waarschijnlijk naast de weg in tweeën gebroken. Ook als je mee fietst op een normale fiets krijg je van alles naar je hoofd heb ik gemerkt.

Tolereer anderen ook al zijn ze geen wielrenner

Op mijn sport Gazelle Bahia kan ik redelijk hard fietsen (heb 38km geklokt) en toen ik mee fietste met wat wielrenners (nadat ze me niet konden afschudden) werd mij op een zeer onvriendelijke manier gevraagd of ik aub wilde opflikkeren. Een stel oude dames op de fiets die de weg wilde weten heb ik geholpen nadat ze door een heel peloton wielrenners voorbij werden gereden met de vraag of ze niet in de berm konden gaan staan omdat ze in de weg stonden.

Ik ben een Crosstrailer

Gelukkig ben ik geen wielrenner maar een Crosstrail-er (zit tussen wielrenners en moutainbikers in) dus ik word waarschijnlijk door zowel wielrenners als door mountnainbikers uitgelachen om mijn fiets, maar ik ben blij dat ik geen wielrenner ben want de regels die ze er op na houden zijn ronduit belachelijk!

comments powered by Disqus