Theo
Theo Als een developer, manager, (agile) coach en als groot liefhebber van het bourgondische probeer ik ook nog eens gezond te leven.

Wat trek je aan voor een winter Obstacle run

Wat trek je aan voor een winter Obstacle run

IMG_2001Koud, heel koud kan het zijn tijdens een Obstacle Run! Afgelopen survival of the fittest in London was het water zo koud dat ik na 5 minuten door het water lopen mijn tenen niet meer voelde en 1,5 tot 2 uur nodig had om weer gevoel terug te krijgen.

Maar omdat ik de juiste sokken en schoenen aan had was het water redelijk snel uit mijn schoenen en liep ik dus niet nog eens 5 kilometer te soppen en finishte ik zonder blaren.

Het is dus belangrijk dat je de juiste kleding en het juiste schoeisel aantrekt.

Een Obstacle run is prima te doen in de winter, tuurlijk ga je het koud krijgen, maar als je de juiste kleding aantrekt dan heb je het in een mum van tijd warm.

Er zijn een paar kleding categorieën waarmee je rekening moet houden:

  • ondergoed
  • eerste laag
  • tweede laag
  • sokken
  • schoenen

Ondergoed voor Obstacle Run

Ja sport ondergoed is belangrijk! Laatst had ik een Under Armour ondergoed van Dimenno wat goed bevallen is en heel goed hielp bij koude en natte omstandigheden. Ondergoed moet strak als een tweede huid om je heen zitten zodat het je warm houdt en vocht afdrijft.

Een goede Sport-BH is net zo belangrijk als de onderbroek. Bij het springen, hangen, klimmen, glijden enz is stevigheid belangrijk dus een goede BH een must. Goedkoop zijn ze echter niet!

Eerste laag kleding voor Obstacle Run

De eerste laag (boven op je ondergoed) moet je tweede huid zijn. Strak zit het, heel strak! Het zit pas goed als je iemand anders nodig hebt om het uit te trekken! Je moet wel kunnen blijven ademen!

Let op! Meestal is het handiger om 1 maatje groter te nemen want geloof me! Het zit echt heel strak!

Voor de eerste laag moet je het meeste van je huid bedekken! Alleen je handen, voeten en hoofd zijn nog vrij. Dus lange mouwen en lange broek!

Lange mouw shirts heb je in alle prijs klassen. Je moet de Cold-Gear of Thermal gear pakken. Deze zijn geoptimaliseerd voor gebruik in de winter en houden je warm en drooi in de meest  koudste omstandigheden!

Neem wel een sluitende hals en geen wijde hals, eventueel met kleine kraag! Anders wordt je nek weer koud! Liefst zonder rits!

Je hebt al shirts vanaf 34 euro!

Lange broeken heb je ook in diverse prijs klassen. Neem een zogenaamde tight of onderkleding! Ook weer cold-wear of thermal gear!

Bij deze strakke broeken wordt het vocht optimaal afgevoerd en biedt dit goede ondersteuning en warmte.

Je hebt al broeken vanaf zo’n 32 euro!

Tweede laag kleding voor Obstacle Run

Zo’n strakke broek ziet er meestal niet uit. Okay sommige zijn best mooi maar zo’n enorme bobbel van voren… tja… staat niet altijd even flatteus. Bij de dames de “Cameltoe” niet iedereen loopt er mee te koop zullen we maar zeggen.

Dus wat veel mensen doen is een kort broekje er over heen. Ook natuurlijk om het één en ander wind beschermd te houden (laten we het daar maar op houden 🙂 ).

Neem niet een te grote korte broek (lang) want de meesten houden nogal wat vocht vast! Denk je… ik kan best lopen zonder zo’n korte broek, loop dan vooral zonder.

Een extra shirt over je eerste laag is nooit verkeerd. Het houdt een hoop wind tegen en is gewoon net nog even een tikkie lekkerder tegen de kou. Neem wel een dry-fit shirt die snel het vocht kwijt raakt. Vaak hoef je geen extra shirt te kopen omdat je deze toch wel krijgt bij de obstacle run. Maar ja, soms krijg je hem pas achter af of helemaal niet. Dan zou ik er ééntje kopen voor een klein bedrag!

Geen modder of water en alleen obstakels neem dan een wind dicht jack!

Sokken voor Obstacle Run

Sokken! Heel belangrijk! Zonder goede sokken krijg je blaren of koude voeten (mits ze niet nat worden dan krijg je sowieso koude voeten). Zorg dat je sokken hebt van Merino wol of andere vocht afdrijvend materiaal.

Neem nooit witte sokken! Geloof me, die zijn na één obstacle run niet meer wit te krijgen!

Schoenen voor Obstacle Run

Hardloop schoenen en obstacle run schoenen zijn niet met elkaar te vergelijken. Zeker bij modder en of bos paden, onder harde wegen enz heb je hele andere schoenen nodig dan hardloop schoenen.

Ik zelf heb twee paar verschillende obstacle run schoenen. Één paar voor echte modder runs en één paar voor de onverharde wegen runs ook wel trailruns genoemd.

Mijn modder schoenen zijn de inov 8 terraclaw 220 schoenen. Je kan overigens ook de inov 8 Mudclaws 300 nemen.

Als je meer trail runs doet neem dan de Reebok All Terrain Trail schoenen of iets soort gelijks.

comments powered by Disqus